Followers

Thursday, June 23, 2011

(Tutorial) Simple Ribbon~

Assalamualaikum~

Hye semua. Kebusyan yang melanda memang tak dapat dielakkan plus dengan rasa tak ada idea nak update belog tercinta ni.
Cs nak kata busy dengan preparation belum lagi, sebab baru nak mula DIY yang simple simple je ni.
Tutorial nak buat ribbon yang sangat simple.
Ni maybe Cs nak lekat dekat doorgift nanti kot. 
Ngeee~ Pink + Hitam = same warna dengan sticker Cs order hari tu.

Hehehe...

Just a simple ribbon for a simple occasion.
Saje suke suke buat. Sebab Cs minat benda menDIY ni. 
Sape rase tak cantik or sape rase cantik please do not hesitate to leave your comment... ~


Barang yang kite perlukan just ribbon and gunting! : 
ribbon tu kalau nak dua warna pun boleh, satu pun boleh! 

Bila dah potong agak2 la kan. Cs pun taktau nak bagitau camne ukuran die.
Lebih kurang 13cm maybe. 
Pegang ribbon tu sekali, sebelah panjang and sebelah pendek.

Lebih kurang macam ni la kan. 

Pastu pusingkan yang panjang tu ke belakang. 
Lebih kurang macam nak buat simpulan tu.

Then masukkan dalam lubang yang ade tu dengan kemas. 
Tarik bagi sama panjang. 

Then, bila dah ketatkan sikit, bolehlah kemaskan cantik cantik!!
Cs guna dua kaler sebab Cs suka!! 
Hahahha. Tapi bile dah buat banyak banyak cantik sangat tau!!

Taraaa! Ni la hasilnye. 


Mesti ade yang kurang faham kan dengan tutorial Cs.
Nak tau sebab ape, Cs ni memang dari dulu tak reti nak explain or ajar lain.
Bukan tak nak ajar, but memang susah sikit orang nak faham.
Last last Cs yang tolong buatkan.
Hahhahaa...
Sape sape yang tak faham tu jangan marah k.
Bagitau la eh kalau tak faham.
Nanti Cs try fahamkan korang. hehhee...
Tapi senang je kan nak buat ribbon ni.






I LOVE YOU!!

2 comments:

rara pinkmafia said...

ala jadi reben.kalo akk knp senget2 jadinya. =( su pas ni tutorial bunga tisu tu lak eh.ke dh ada eh?

~sue~ said...

heheh. tu la. kena bagi kemas2 sikit bile nak ketatkan ribbon tu. tuto untuk bunga tissue dah ade. tapi tak tau akak paham ke x.

tengok kat sini :
http://susayangsiaman.blogspot.com/2011/04/diy-bunga-tissue.html