Followers

Sunday, May 29, 2011

My Handmade Chocolate

Assalamualaikum~

Hye korang korang. 
Semalam tiba tiba je teringin nak buat chocolate yang sekarang ni macam macam pattern ade.
Balik kerja, after tengok MyPink, I terus ajak my officemate a.k.a Kak Munie pergi kedai kek nak beli choc.

Here's the recipi.

1kg Milk Chocolate 
200 gram Dark Chocolate
1 sudu chocolate shine
Acuan plastik untuk put the chocolate

**all this item boleh dapat dekat kedai kek.


How to cook it, senang sangat i tell you.

First, guna kaedah double boiling untuk cairkan the choc.
Cairkan milk chocolate dulu, then baru masukkan dark choc.
Bila semua dah cair and berkilat sikit, masukkan chocolate shine. 
Semua dah masuk, paipkan dalam acuan plastik tu.
Dah siap, masukkan dalam peti sejuk.
Dalam 5minit ke 10minit after that, dah boleh makan!


Ni chocolate yang Cs guna. Tak ingat ape brand die tah. 
Tapi memang sedap.


Chocolate dalam acuan plastik.
  
Ni la hasilnya! Cantik kan? (puji diri sendiri pulak... ngeeee)

If korang suka, letak la badam ke, kismis ke as filling die.




I LOVE YOU!!

No comments: