Followers

Thursday, April 14, 2011

(DIY) Bunga Tissue.

Assalamualaikum~

Hya you'olls.
Like I said this evening, I am very excited with Bunga Tissue today.
Bunga tissue ni macam origami but lagi cantik okey.

Seperti yang dijanjikan, Cs nak buat tutorial untuk Bunga Tissue ni.

First, make sure barang barang yang diperlukan ada.


- Crepe paper (kat kedai yang jual barang barang kawin ade jual)
- Dawai (No. 18 pun dah okey kot)
- Cutter (untuk potong lebihan dawai tu)
- Gunting
- Pisau (tapi kalau potong dengan pisau nanti tepi tepi dia berbulu)


Cara nak buat Bunga Tissue ni? senang sangat...


Potong kertas tu ikut suke. Nak besar mana pandai pandai la agak eh.


Then fold it macam kipas. Ikat dengan dawai bagi kemas dan mudah untuk kita buka lipatan tu nanti. 


Gunting tepi tepi dia bagi cantik sikit.


Then, buka lipat lipat tu. Bile nak bukak ni kena la cermat sikit. Cs bukak habis koyak rabak sebab ganas sangat.


  Ni la hasil bila dah bukak sume lipat tu. cantik tak? baik cakap cantik!


   Ni antara yang Cs dah buat. Cantik tak? Sila la komen ye....

p/s : Plan nak buat bunga tissue ni as my bunga hantaran nanti. What do you guys think?









I LOVE YOU!!

2 comments:

aizu's life said...

salam..
mmg cantik. kemas je..
cmner nk kemaskan bunge tu mase bukak satu2 ek.. sbb die jd cm xbp kembang.. sudahnye, sy wat style potong bulat2, tebuk tengah, tarik satu2.. tp cm byk kje la..
thanx 4 sharing ya :)

Miza Yusof said...

cantik dan kreatif.
macam mane nak buat dua tone kaler berbeza untuk satu bunga tu ?

guna 2 tisu ke ?
atau macam mane ?